학급교식지원사업설명회.사진/군포시

(재)안양군포의왕과천 공동급식지원센터는 10일 군포시청 대회의실에서 '2026년 학교급식지원 설명회 및 식재료 품평회'를 개최했다. 안양·군포·의왕·과천 관내 영양교사 및 급식 관련 교직원 150여 명이 참석했다.

◆ 올해 주요사업 성과 공유 및 신규사업 발표

센터는 이날 2025년 신규사업으로 추진한 잔식기부 운영 성과와 저탄소 그린식단 레시피 사업을 공유했다. 2026년 학교급식 공급 계획을 설명하며 식재료 공동구매 공급업체 추천, 식재료 안전성 관리, 학생 대상 바른 식생활 교육, 친환경 생산지 체험교육 등 11개 사업에 대한 상세 설명을 진행했다.

◆ 수산물 신규업체 선정 평가 및 식재료 품평회 실시

2026년 학교급식에 공급될 수산물 신규업체 선정을 위한 관계자 평가를 실시했다. 현장에서 각 업체의 품질과 운영능력을 종합적으로 검토했다. 식재료 품평회에는 4개 참여업체가 제품을 소개하고 시식 행사를 진행해 영양교사들의 관심을 모았다.

◆ 우수학교·기관 시상식 개최

센터는 사업에 적극 참여한 학교와 기관을 대상으로 시상식을 진행했다. 친환경 급식 우수학교상 12개교, 잔식기부 나눔실천상 17개 기관을 시상했다.

이은희 센터장은 "2026년에도 학교와 긴밀히 소통하고 친환경 급식 선진화를 위한 새로운 패러다임을 마련하겠다"며 "지속적인 학교급식 지원사업을 통해 친환경 급식을 활성화하고, 미래세대의 건강과 바른 식생활을 위해 내실 있는 사업 추진에 최선을 다할 계획"이라고 밝혔다.

류홍근 기자

아래는 위 기사를 '구글 번역'으로 번역한 영문 기사의 [전문]입니다. 영문 번역에 오류가 있을 수 있음을 전제로 합니다.

Anyang-Gunpo-Uiwang-Gwacheon Joint School Meal Support Center Launches '2026 School Meal Support System'

150 Attendees Share 11 Major Projects; Food Material Tasting Event Successful

The Anyang-Gunpo-Uiwang-Gwacheon Joint School Meal Support Center held a '2026 School Meal Support Briefing Session and Food Material Tasting Event' at the Gunpo City Hall Conference Room on the 10th. The event attracted approximately 150 nutritionists and school meal-related staff from Anyang, Gunpo, Uiwang, and Gwacheon.

◆ Sharing 2025 Key Project Results and Announcing New Initiatives

The center shared the operational outcomes of the food waste donation project, a 2025 new initiative, and the low-carbon green meal recipe project. The center explained its 2026 school meal supply plans and provided detailed explanations of 11 projects including recommended food material joint purchase suppliers, food material safety management, nutrition education for students, and eco-friendly agricultural field experience programs.

◆ Implementing Seafood New Supplier Selection Evaluation and Food Material Tasting

The center conducted an evaluation for selecting new seafood suppliers for 2026 school meals. Officials conducted a comprehensive review of product quality and operational capabilities of each supplier on-site. Four participating suppliers presented their products and held tasting events at the food material tasting session, drawing significant interest from nutritionists.

◆ Award Ceremony for Outstanding Schools and Institutions

The center held an awards ceremony recognizing schools and institutions that actively participated in its programs. The awards included the Eco-Friendly School Meal Excellence Award for 12 schools and the Food Waste Donation Sharing Practice Award for 17 institutions.

Lee Eun-hee, center director, stated, "In 2026, we will communicate closely with schools and establish a new paradigm for advancing eco-friendly school meals." She added, "Through continuous school meal support projects, we plan to promote eco-friendly school meals, and we are committed to implementing substantive projects for the health and proper nutrition of future generations."

Reporter Ryu Hong-geun