음식점과 집단 급식소의 원산지 표시 위반 행위가 증가하면서 대책 마련이 시급하다는 지적이 나왔다.
5년간 원산지 위반 1만232건 적발
국민의힘 정희용 의원이 15일 농림축산식품부에서 제출받은 자료에 따르면, 최근 5년간 음식점과 집단급식소에서 농축산 거짓으로 표시하거나 아예 표시하지 않는 방식으로 이뤄졌다.
음식점에서 적발된 원산지 표시 위반 건수는 2021년 1684건, 2022년 2228건, 2023년 2613건, 2024년 2262건, 2025년 1274건 등 총 1만61건으로 나타났다.
집단급식소는 2021년 21건, 2022년 16건, 2023년 29건, 2024년 90건, 2025년 15건 등 총 171건이 적발됐다.
중국산=> 국내산 둔갑 2391건으로 최다
최근 5년간 음식점과 집단급식소에서 국내산으로 거짓 표시했다가 적발된 농축산물을 분류한 결과, 중국산이 2391건으로 가장 많았다.
다음으로 미국산 773건, 브라질산 189건, 호주산 177건, 스페인산 71건 순으로 집계됐다.
"먹거리 안전 대안 제시 필요"
정희용 의원은 "국내산으로 둔갑한 외국산 식재료가 우리 식탁을 위협하고 있는 상황에서 정부가 합리적인 설명도 없이 원산지 인증제 폐지를 밀어붙여서 국민적 불신을 초래했다"고 말했다.
그는 "국민들이 안심할 수 있도록 정부는 먹거리 안전을 위한 대안을 제시할 필요가 있다"고 강조했다.
허재원 기자
아래는 위 기사를 '구글 번역'으로 번역한 영문 기사의 [전문]입니다. 영문 번역에 오류가 있을 수 있음을 전제로 합니다.
Origin Labeling Violations at Restaurants and Cafeterias Exceed 10,000…Chinese Products 'Disguised' Most
10,232 Cases Caught in Past 5 Years…Chinese Products Top with 2,391 Cases
Reporter Heo Jae-won = Concerns are rising that urgent measures are needed as origin labeling violations at restaurants and group cafeterias are increasing.
10,232 Origin Violations Caught in 5 Years
According to data submitted by People Power Party lawmaker Jeong Hee-yong from the Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs on the 14th, a total of 10,232 cases of agricultural and livestock product origin labeling violations were caught at restaurants and group cafeterias in the past 5 years.
Origin labeling violations were committed by falsely indicating the origin or not displaying it at all.
The number of origin labeling violations caught at restaurants was 1,684 in 2021, 2,228 in 2022, 2,613 in 2023, 2,262 in 2024, and 1,274 in 2025, totaling 10,061 cases.
At group cafeterias, 21 cases were caught in 2021, 16 in 2022, 29 in 2023, 90 in 2024, and 15 in 2025, totaling 171 cases.
Chinese Products Disguised as Domestic Most Common with 2,391 Cases
An analysis of agricultural and livestock products caught being falsely labeled as domestic at restaurants and group cafeterias over the past 5 years showed that Chinese products were the most common with 2,391 cases.
This was followed by American products with 773 cases, Brazilian products with 189 cases, Australian products with 177 cases, and Spanish products with 71 cases.
"Need to Present Alternatives for Food Safety"
Lawmaker Jeong Hee-yong said, "In a situation where foreign ingredients disguised as domestic are threatening our dining tables, the government has pushed ahead with the abolition of the origin certification system without reasonable explanation, causing public distrust."
He emphasized, "The government needs to present alternatives for food safety so that the public can feel reassured."
Reporter Heo Jae-won